Skip to main content

SUP-richtlijn

Wij informeren u graag over een belangrijke verandering in ons assortiment in het kader van de Single-Use Plastics Directive (SUP) van de Europese Unie.

>

Single-Use Plastics Directive (SUP)

Richtlijn plastic producten voor eenmalig gebruik

Plastic producten voor eenmalig gebruik worden eenmalig of voor een korte tijd gebruikt voordat ze worden weggegooid. De effecten van dit plastic afval op het milieu en onze gezondheid zijn wereldwijd een probleem.

In 2019 heeft het Europees Parlement de Single-Use Plastic (SUP) Directive aangenomen: EU2019/904. Deze richtlijn heeft als voornaamste doel plastic zwerfafval tegen te gaan, en vooral zwerfafval in de zee (plasticsoep) te voorkomen.

Alle ondernemers die plastic disposables produceren of in omloop brengen, krijgen te maken met deze maatregelen. Maar voor velen is het nog onduidelijk wat dit voor hen zal betekenen en hoe ze zich op de nieuwe wetgeving moeten voorbereiden. Wij proberen u een zo goed mogelijk beeld te geven van de maatregelen. Wij richten ons alleen op de producten die betrekking hebben op ons assortiment.

plastic sup regeling
plastic_borden_bestek
sup richtlijn koffie bekers

Timeline Single Use Plastics Directive maatregelen

Direct naar

Consumptie ter plaatse

consumptie ter plaatse

3 juli
2021

Consumptie onderweg / afhalen / bezorgen

consumptie onderweg

Verbodsartikelen

sup richtlijnen verbod plastic bestek

Plastic bestek, snackvorkjes, ijslepels en roerstaafjes

sup richtlijnen verbod borden

Plastic borden

sup richtlijnen verbod rietjes

Plastic rietjes

sup richtlijnen verbod bekers

EPS/XPS schuimbekers, food containers

Markeringsplicht

Op plastic bekers en kartonnen bekers met een plastic coating (zowel olie-gebaseerde plastics als biobased plastics) moet een voorschrift/markering staan.

markeringsplicht

5 januari
2023

Afvalfonds Afvalbeheerbijdrage en SUP opslag

Producenten en importeurs worden door de UPV (Uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid) verantwoordelijk voor het afvalbeheer van de producten, en daarmee ook verantwoordelijk voor de opgave en afdracht van de Afval Beheer bijdrage. Standaard Conpax/PAPSTAR assortiment is Conpax verantwoordelijk voor de afdracht en belast dit door aan haar klanten. Klantspecifiek assortiment is de klant verantwoordelijk en zij dienen dit rechtstreeks af te dragen aan het afvalfonds. Naast deze wijziging is er ook een extra opslag van toepassing op SUP-artikelen. Deze opslag bedraagt €2,30 (ex. btw) per 1.000 stuks.

1 juli
2023

Meerprijs in rekening brengen

Bekers voor eenmalig gebruik en foodverpakkingen (die plastic bevatten) mogen niet meer gratis worden verstrekt. Er dient een meerprijs in rekening gebracht te worden.

Herbruikbaar alternatief

Verplicht aanbieden van een herbruikbaar alternatief of toepassen van Bring Your Own.

Dit geldt niet voor voorverpakte dranken en voedingsmiddelen voor onmiddelijke consumptie.
De exploitant mag een meegebrachte beker of verpakking weigeren als deze optisch niet schoon is. De consument betaalt dan alsnog voor de verpakking.
Na overdracht en betaling is de consument verantwoordelijk voor de kwaliteit en hygiëne van het product.

december
2023

Tijdelijke wijziging in handhaving

Staatssecretaris Vivianne Heijnen heeft vanwege de aangenomen moties de ILT aanwijzing gegeven om vanaf 1 januari 2024 tijdelijk niet te handhaven op kartonnen bekers/foodverpakkingen met maximaal 5% plastic coating. Van deze verpakkingen moet 75% worden ingezameld voor recycling, en het doel is om 100% van het ingezamelde materiaal te recyclen gedurende het jaar 2024.

Er moet een administratie worden bijgehouden van de inzameling voor recycling gedurende het jaar 2024. Deze administratie moet minstens 3 jaar na dit kalenderjaar worden bewaard, en je dient dit te melden via het meldformulier.

Tijdelijke wijziging in handhaving

Vanwege aangenomen moties heeft Staatssecretaris Vivianne Heijnen de ILT opgedragen om vanaf 1 januari 2024 tijdelijk niet te handhaven op de verplichte meerprijs bij bekers voor eenmalig gebruik en foodverpakkingen die plastic bevatten. Het aanbieden van een herbruikbaar alternatief blijft verplicht.

1 januari
2024

Afvalfonds Afvalbeheerbijdrage

Nieuwe tarieven per 01-01-2024:

Materiaal €/kg ex. btw
Papier & karton € 0,017
Plastic vormvast € 1,220*
Plastic flexibel € 1,320*
Aluminium € 0,200
Hout € 0,015
Drankenkartons € 0,840
Re-usables € 0,015

Er wordt onderscheid gemaakt tussen vormvast (zoals PET-saladebak) en flexibele plastic verpakkingen (zoals LDPE broodzak). Het juiste bedrag staat vermeld op de factuur die u van ontvangt.

* Bij goed recyclebare verpakkingen is er, door tariefdifferentiatie, een maximale korting mogelijk tot € 0,50 per kilo.

Hergebruik is de norm

Aparte inzameling en recycling

Verplichte aparte inzameling en hoogwaardige recycling bij het aanbieden van plastic bekers met een coating van meer dan 5% voor eenmalig gebruik. De exploitant houdt een administratie bij ten aanzien van de inzameling en zendt desgevraagd een verslag over de inzameling voor hoogwaardige recycling.

Melding maken

Een exploitant die kunststof bekers/foodverpakkingen voor eenmalig gebruik apart inzamelt en recyclet, dient daarvan melding te maken. Plasticvrije verpakkingen vallen niet onder deze regeling en hiervoor hoeft geen melding te worden gemaakt.

SUP-Support

Heeft u hulp nodig bij het integreren van de SUP- regelgeving? Wij helpen u graag! Neem contact met ons op.

SUP-Support

30 juni
2024

Evaluatie van behaalde resultaten

Conpax heeft aan het opstellen van deze pagina de grootst mogelijk zorg besteed en de informatie is gebaseerd op de beschikbare informatie van de Rijksoverheid. Mocht u desondanks een fout of onvolledigheid ontdekken, dan worden wij hier graag op geattendeerd. Conpax aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van dit document. Ook is Conpax niet verantwoordelijk voor claims die worden gemaakt naar aanleiding van deze informatie.

>

Samen naar een gezondere wereld

Op naar een circulaire economie

Wilt u samen met ons stappen zetten richting de gewenste circulaire economie? Elk project is uniek en vraagt om een unieke benadering. Wij komen graag met u in contact zodat we kunnen bespreken hoe we samen de wereld een beetje gezonder kunnen maken.

Neem contact met ons op

>

Over Conpax

Certificaten

Conpax beschikt over diverse certificeringen die de kwaliteit van onze producten en dienstverlening onderschrijft. Deze certificeringen tonen aan dat Conpax op een verantwoorde manier omgaat met onze processen en materiaalkeuze.

Over onze certificaten

>

Nieuws, cases en inspiratie

Onze nieuwste berichten

Lees hier de nieuwsberichten van Conpax: mededelingen, productintroducties, trends en ontwikkelingen.

Filter

Neem ons in de arm en draag bij aan een groenere toekomst

Bent u benieuwd naar de voordelen van onze disposables en foodverpakkingen die duurzaam zijn? Wij bespreken graag alle mogelijkheden met u. U bereikt ons eenvoudig via het contactformulier. Wilt u op de hoogte blijven van ons nieuwe assortiment en de ontwikkelingen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

    Laat hier uw e-mailadres achter


    Volg Conpax op social media

    Conpax disposables 100% Fair