Skip to main content

Verpakkingsmaterialen

Veel van onze milieuvriendelijke verpakkingen en disposables worden gemaakt van materialen afkomstig uit oneindige bronnen. Dit betekent dat ze zijn gemaakt van biobased en/of biodegradable grondstoffen. Ontdek de verpakkingsmaterialen die bijdragen tot vermindering van de milieu inpact en voor welke toepassingen zij geschikt zijn.

>

Biobased of biodegradable

Wat is het verschil tussen biobased en biodegradable grondstoffen? Biobased verwijst naar de oorsprong van de grondstof, wat betekent dat het materiaal afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals papier, karton, suikerriet, PLA, CPLA, palmblad, hout, jute en bamboe. Biodegradable daarentegen staat voor biologisch afbreekbaar, wat inhoudt dat de gebruikte grondstoffen onder natuurlijke omstandigheden kunnen worden afgebroken door micro-organismen zoals schimmels en bacteriën. Het tempo van afbraak kan variëren afhankelijk van het originele materiaal. Een grondstof kan biobased zijn, maar niet geschikt voor compostering bij het GFT vanwege de Nederlandse wet- en regelgeving. Voor vragen hierover kunt u contact met ons opnemen.
Een materiaal kan zowel biobased als biodegradable zijn, zoals papier en suikerriet, die beide biobased en biodegradable zijn.

Composteerbaar EN13432

Composteerbaar betekent dat een product in een compostomgeving binnen een bepaalde termijn kan worden afgebroken tot natuurlijke elementen. Dit kunnen ook door de mens gemaakte stoffen zijn die niet in de natuur voorkomt. Een voorbeeld hiervan is Poly Lactic Acid (PLA). Het composteerproces mag volgens de Europese regelgeving maximaal 90 dagen duren. Is het product en/of het etiket voorzien van het kiemplantlogo met daaronder het certificeringsnummer, dan is het artikel gecertificeerd als ” composteerbaar” en kan het verwerkt worden in een industriële composteerinstallatie. Deze norm geldt alleen voor industriële installaties en niet voor thuiscomposting.

DIN CERTO OK Home compostable

“OK Home compostable” wordt uitgegeven door DIN CERTCO | TÜV Rheinland. Dit betreft een onafhankelijk certificeringsorgaan dat certificaten uitgeeft als een product geschikt is voor thuiscompostering, voor verschillende producten en processen, waaronder composteerbaarheid. Hiermee heeft de consument de garantie dat het geteste product volledig composteerbaar is in de eigen achtertuin en hier geen (gevaarlijke) reststoffen achterlaat. Dit certificaat is gelijk aan “Home OK compost”. Dit betekent niet dat een product met DIN Tested “OK Home compostable” certificaat zomaar weggegooid kan worden in de vrije natuur.

Biodegradable en biologisch afbreekbaar

De woorden biodegradable en biologisch afbreekbaar zijn twee benamingen die hetzelfde betekenen. Autoriteit Consument & Markt (ACM) raadt het gebruik van de term “biologisch afbreekbaar” af op verpakkingen of producten om zwerfafval te ontmoedigen. In België is het gebruik van deze term op verpakkingen en producten zelfs verboden.

Is biologisch afbreekbaar hetzelfde als composteerbaar?

Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar hebben beiden een andere betekenis. Biologisch afbreekbaar betekent dat het product in de loop van de tijd door de natuur kan worden afgebroken tot nuttige stoffen voor de natuur. Composteerbaar betekent dat producten in een industriële omgeving kunnen worden afgebroken tot nuttige stoffen. Het wil niet zeggen dat een product die composteerbaar is, zoals bijvoorbeeld PLA, ook biologisch afbreekbaar is. Wij adviseren dan ook altijd om een product te controleren en te kijken naar de certificering.

Biologisch afbreekbaar betekent niet biobased

De uitspraak “Biologisch afbreekbaar betekent niet biobased” wijst op een belangrijk onderscheid tussen twee termen die vaak door elkaar gehaald worden.

Biologisch afbreekbaar betekent dat een materiaal kan worden afgebroken door natuurlijke processen, zoals door micro-organismen, en uiteindelijk volledig kan worden omgezet in natuurlijke stoffen. Het geeft echter geen informatie over de herkomst van het materiaal. Een biologisch afbreekbaar product kan zowel van natuurlijke als van synthetische materialen worden gemaakt.

Biobased verwijst naar materialen die zijn gemaakt van biologische (hernieuwbare) bronnen, zoals planten, bomen, of andere organische materialen. Biobased materialen kunnen biologisch afbreekbaar zijn, maar dat is niet altijd het geval; sommige biobased producten kunnen net zo persistent zijn als fossiele grondstoffen gebaseerde kunststoffen.

Bio kunststof

Ook wel bekend als bioplastics, is de naam die wordt gegeven aan kunststoffen die gemaakt worden uit natuurlijke, oneindige grondstoffen, zoals plantaardige oliën, zetmeel, suikerriet, maïs, aardappelen en andere biomassa. Ze verschillen van conventionele kunststoffen, die meestal afgeleid zijn van niet-hernieuwbare, eindige bronnen zoals aardolie. Als een biokunststof bestaat uit een gemodificeerd polymeer, dan beschouwt de Nederlandse Rijksoverheid dit als kunstmatige polymeren en worden helaas bestempeld als plastic. Voorbeeld van een bioplastic is CPLA.

Krimpetiket
compost-composteermachine-materialen-conpax
composteermachine

Milieuvriendelijke materialen

Hieronder lichten wij toe welke milieuvriendelijke materialen er zijn en wat het materiaalsoort duurzaam maakt.

houtvezels

Papier & karton

Papier en karton zijn natuurlijke materialen, gemaakt van cellulosevezel. Deze hernieuwbare grondstof is afkomstig uit hout. Cellulose is de meest voorkomende natuurlijke grondstof op aarde.

Conpax gebruikt alleen papier en karton dat FSC®-gecertificeerd is. Zo garanderen we dat ons papier en karton afkomstig is uit duurzame bosbouw, waar het welzijn van de mens en de biodiversiteit geborgd is. Papier en karton zijn beide biobased en biodegradable en composteerbaar en kan gecertificeerd worden conform de Europese composteringsnorm EN13432.

Volgens de Nederlandse wetgeving dienen gebruikte producten van papier en karton bij het restafval ingezameld te worden of wanneer ze gecertificeerd zijn volgens de Europese norm EN13432 kunnen de disposables met separate inzameling gecomposteerd worden in een industriële installatie.

suikerriet-materialen-conpax

Suikerriet (bagasse)

Suikerriet bevat, eenmaal ontdaan van suiker, nog veel waardevolle stoffen. De vezelachtige pulp die overblijft na het persen van de rietsuikerstengels staat ook wel bekend als bagasse. Dit voelt aan als papier of karton, maar is waterbestendig en ook geschikt voor vette voedingsmiddelen. Suikerriet is relatief snel vernieuwbaar, omdat het al na zes maanden geoogst kan worden. Suikerriet is zowel biobased als biodegradable en composteerbaar volgens de Europese composteringsnorm EN13432

Volgens de Nederlandse wetgeving dienen gebruikte producten van suikerriet bij het restafval ingezameld te worden of wanneer ze gecertificeerd zijn volgens de Europese norm EN13432 kunnen de disposables met separate inzameling gecomposteerd worden in een industriële installatie.

mais-pla-materialen-conpax

PLA

Poly Lactic Acid (PLA) is een biobased en biodegradeble grondstof en is een composteerbare plastic. PLA wordt in de meeste gevallen gemaakt uit suikerriet en mais, maar ook aardappels en cassavewortel kunnen een grondstof voor PLA zijn. De suikers of het zetmeel van deze planten wordt via een fermentatieproces in melkzuur omgezet. Dit (poly)melkzuur kan als bouwsteen worden gebruikt voor verdere productie van de biodegradable-plastic. PLA is composteerbaar volgens de Europese norm EN13432.

Volgens de Nederlandse wetgeving dienen producten van PLA bij het restafval ingezameld te worden of wanneer ze gecertificeerd zijn volgens de Europese norm EN13432 kunnen de disposables gecomposteerd worden in een industriële installatie.

cassavewortel-cpla-materialen-conpax

CPLA

PLA heeft een laag smeltpunt en is daardoor niet geschikt voor hoge temperaturen. Om te zorgen dat PLA hittebestendig wordt, wordt tijdens de productie van PLA krijt toegevoegd. Zo ontstaat Crystallised Poly Lactic Acid (CPLA). Een hernieuwbare, biobased en biodegradable grondstof, die uitermate geschikt is voor warme en koude foodverpakkingen en disposables. CPLA is composteerbaar volgens de Europese composteringsnorm EN13432.

Volgens de Nederlandse wetgeving dienen producten van CPLA bij het restafval ingezameld te worden of wanneer ze gecertificeerd zijn volgens de Europese norm EN13432 kunnen de disposables gecomposteerd worden in een industriële installatie.

palmblad-materialen-conpax

Palmblad

Palmblad is afkomstig van palmbomen en daarmee een biobased en biodegradable grondstof. Zodra de palmbladen van de boom afvallen worden ze verzameld en gedroogd. Met behulp van stoom worden ze vervolgens geschikt gemaakt voor gebruik als disposable. Palmblad is composteerbaar volgens de Europese composteringsnorm EN13432.

Volgens de Nederlandse wetgeving dienen producten van palmblad bij het restafval ingezameld te worden of wanneer ze gecertificeerd zijn volgens de Europese norm EN13432 kunnen de disposables gecomposteerd worden in een industriële installatie.

bamboe-materialen-conpax

Bamboe

Bamboe is hard op weg om de wonderplant van onze planeet te worden. Niet alleen komt deze plant (of eigenlijk een grassoort) in verschillende werelddelen voor, het kan ook nog eens bijna overal voor worden gebruikt. Bijvoorbeeld als bestek en als amuse prikker. Tevens wordt de bamboevezel ook steeds vaker gebruikt om bijvoorbeeld papier van te maken. Bamboe is een biobased en biodegradable gronfstof en is composteerbaar volgens de Europese composteringsnorm EN13432.

Volgens de Nederlandse wetgeving dienen producten van bamboe bij het restafval ingezameld te worden of wanneer ze gecertificeerd zijn volgens de Europese norm EN13432 kunnen de disposables gecomposteerd worden in een industriële installatie.

hout-materialen-conpax

Hout

Houten disposables en bestek voor eenmalig gebruik worden gemaakt van berken en/of vurenhout dat afkomstig is uit verantwoord bosbeheer. Hout is van nature olie-, vocht en diepvriesbestendig. Mede daardoor is hout erg geschikt voor toepassingen waar hittebestendigheid een must is. Hout is een biobased en biodegradeble grondstof en kan EN3432 gecertificeerd worden. Hout is namelijk composteerbaar binnen 90 dagen. Echter certificeert bijna niemand hout volgens deze normering. Dat komt omdat in Nederland bijna alle industriële of lokale composteer installaties zijn ingericht op 1 tot 5 dagen. Dit betekent dat de houten disposables die wij aanbieden niet industrieel composteerbaar zijn conform EN 13432.

Volgens de Nederlandse wetgeving dienen producten van hout bij het restafval ingezameld te worden.

RPET-materialen-conpax

rPET

rPET staat voor gerecycled Poly Ethyleen Tereftalaat en is een polyester. Het materiaal wordt verkregen door bestaande kunststof te smelten en het opnieuw te verwerken. rPET geeft een tweede leven aan een materiaal dat niet biodegradable is en anders op de afvalberg belandt. rPET heeft een heldere uitstraling, is diepvriesbestendig en recyclebaar.

Volgens de Nederlandse wetgeving dienen producten van rPET op verschillende manieren ingezameld te worden:

  • Consument dient het weg te gooien bij het plastic afval.
  • rPET bekers kunnen worden ingezameld en weer verwerkt worden tot nieuwe bekers.
  • Bedrijven die niet kunnen inzamelen dienen het weg te gooien bij het restafval. 
RPET-materialen-conpax

Polypropeen (PP)

Polypropyleen, afgekort als PP met recyclenummer 5, staat bekend om zijn milieuvriendelijke eigenschappen. Bij de productie van PP komen geen vervuilende of giftige stoffen vrij, waardoor het wordt beschouwd als een verantwoorde keuze voor plastic producten. Het materiaal is gemakkelijk recyclebaar na gebruik en is voedselveilig. Het is bestand tegen chemicaliën, chloor en andere zuren zonder de kwaliteit aan te tasten. Bovendien is polypropyleen bestand tegen zowel hoge als lage temperaturen, vrijwel onbreekbaar, krasbestendig, vuilafstotend en UV-bestendig.

Volgens de Nederlandse wetgeving dienen polypropyleen (PP) disposables voor eenmalig gebruik na gebruik worden ingezameld bij het PMD (plastic, metaal en drinkpakken). Reusable PP-producten kunnen worden afgevoerd naar de milieustraat van de gemeente of ingezameld worden via het restafval.

 

Jute-materialen-conpax

Jute

Jute is gemaakt van een natuurlijke, onuitputtelijke grondstof en is bovendien een recyclebaar materiaal. Daarbij is jute een biobased en biodegradable grondstof. Jute bestaat uit een groot aantal in elkaar geweven jute draden. Juteweefsel is zeer sterk en heeft een natuurlijke uitstraling. Jute is composteerbaar volgens de Europese norm EN13432.

Volgens de Nederlandse wetgeving dienen onze producten van jute bij het restafval ingezameld te worden of wanneer ze gecertificeerd zijn volgens de Europese norm EN13432 kunnen de disposables gecomposteerd worden in een industriële installatie. 

servet-tissue-materialen-conpax

Tissue

Tissue als grondstof is biobased en biodegradable. Het verwijst naar een dun, lichtgewicht papier dat meestal wordt geproduceerd uit gerecyclede vezels of houtpulp. Tissue is zacht en sterk absorberend, waardoor het uitstekend geschikt is als grondstof voor servetten of voor gebruik in huishoudelijke taken. De duurzaamheid van tissue hangt af van verschillende factoren, zoals duurzame productiemethoden en het gebruik van gerecyclede vezels en/of grondstoffen afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Daarom is het belangrijk om te kijken naar certificeringen zoals FSC®, PEFC, Nordic Swan Eco Label, Der Blauer Engel, en EN13432.

De PAPSTAR Royal Collection, is gemaakt van tissue afkomstig uit duurzame bosbouw en hebben daarvoor een FSC, PEFC, Nordic Eco label of Der Bauer Engel certificering, waarbij de materiaalsamenstelling voldoet aan de eisen voor composteren en biodegradable en zijn voorzien van het kiemplantlogo wat betekent dat ze gecertifieerd zijn volgens de Europese norm voor composteren (EN13432).

Volgens de Nederlandse wetgeving dienen producten van tissue na gebruik bij het restafval ingezameld te worden of wanneer ze gecertificeerd zijn volgens de Europese norm EN13432 kunnen de disposables bij separate inzameling gecomposteerd worden in een industriële installatie.

agrarisch-restmateriaal

Agrarisch restmateriaal

Na de oogst van gewassen zoals granen blijft er landbouwafval achter, zoals bladeren en stengels. Uit deze reststroom wordt cellulose gewonnen en verwerkt tot hoogwaardig karton, dat recyclebaar is via oud papier. Het gebruik van deze grondstof vereist geen kap van bomen en bevordert het hergebruik van afvalstromen. De milieu-impact van deze grondstof is aanzienlijk minder dan die van papier of karton, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Volgens de Nederlandse wetgeving dienen producten van agrarisch restmateriaal na gebruik bij het restafval ingezameld te worden of wanneer ze gecertificeerd zijn volgens de Europese norm EN13432 kunnen de disposables bij separate inzameling gecomposteerd worden in een industriële installatie.

Impressie milieuvriendelijke verpakkingen en disposables

Benieuwd naar alle hoogwaardige, milieuvriendelijke verpakkingen en disposables die we met deze grondstoffen maken?