Wat is het verschil tussen biobased en biodegradable grondstoffen? Biobased verwijst naar de oorsprong van de grondstof, wat betekent dat het materiaal afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals papier, karton, suikerriet, PLA, CPLA, palmblad, hout, jute en bamboe. Biodegradable daarentegen staat voor biologisch afbreekbaar, wat inhoudt dat de gebruikte grondstoffen onder natuurlijke omstandigheden kunnen worden afgebroken door micro-organismen zoals schimmels en bacteriën. Het tempo van afbraak kan variëren afhankelijk van het originele materiaal. Een grondstof kan biobased zijn, maar niet geschikt voor compostering bij het GFT vanwege de Nederlandse wet- en regelgeving. Voor vragen hierover kunt u contact met ons opnemen.
Een materiaal kan zowel biobased als biodegradable zijn, zoals papier en suikerriet, die beide biobased en biodegradable zijn.
Composteerbaar EN13432
Composteerbaar betekent dat een product in een compostomgeving binnen een bepaalde termijn kan worden afgebroken tot natuurlijke elementen. Dit kunnen ook door de mens gemaakte stoffen zijn die niet in de natuur voorkomt. Een voorbeeld hiervan is Poly Lactic Acid (PLA). Het composteerproces mag volgens de Europese regelgeving maximaal 90 dagen duren. Is het product en/of het etiket voorzien van het kiemplantlogo met daaronder het certificeringsnummer, dan is het artikel gecertificeerd als ” composteerbaar” en kan het verwerkt worden in een industriële composteerinstallatie. Deze norm geldt alleen voor industriële installaties en niet voor thuiscomposting.
DIN CERTO OK Home compostable
“OK Home compostable” wordt uitgegeven door DIN CERTCO | TÜV Rheinland. Dit betreft een onafhankelijk certificeringsorgaan dat certificaten uitgeeft als een product geschikt is voor thuiscompostering, voor verschillende producten en processen, waaronder composteerbaarheid. Hiermee heeft de consument de garantie dat het geteste product volledig composteerbaar is in de eigen achtertuin en hier geen (gevaarlijke) reststoffen achterlaat. Dit certificaat is gelijk aan “Home OK compost”. Dit betekent niet dat een product met DIN Tested “OK Home compostable” certificaat zomaar weggegooid kan worden in de vrije natuur.
Biodegradable en biologisch afbreekbaar
De woorden biodegradable en biologisch afbreekbaar zijn twee benamingen die hetzelfde betekenen. Autoriteit Consument & Markt (ACM) raadt het gebruik van de term “biologisch afbreekbaar” af op verpakkingen of producten om zwerfafval te ontmoedigen. In België is het gebruik van deze term op verpakkingen en producten zelfs verboden.
Is biologisch afbreekbaar hetzelfde als composteerbaar?
Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar hebben beiden een andere betekenis. Biologisch afbreekbaar betekent dat het product in de loop van de tijd door de natuur kan worden afgebroken tot nuttige stoffen voor de natuur. Composteerbaar betekent dat producten in een industriële omgeving kunnen worden afgebroken tot nuttige stoffen. Het wil niet zeggen dat een product die composteerbaar is, zoals bijvoorbeeld PLA, ook biologisch afbreekbaar is. Wij adviseren dan ook altijd om een product te controleren en te kijken naar de certificering.
Biologisch afbreekbaar betekent niet biobased
De uitspraak “Biologisch afbreekbaar betekent niet biobased” wijst op een belangrijk onderscheid tussen twee termen die vaak door elkaar gehaald worden.
Biologisch afbreekbaar betekent dat een materiaal kan worden afgebroken door natuurlijke processen, zoals door micro-organismen, en uiteindelijk volledig kan worden omgezet in natuurlijke stoffen. Het geeft echter geen informatie over de herkomst van het materiaal. Een biologisch afbreekbaar product kan zowel van natuurlijke als van synthetische materialen worden gemaakt.
Biobased verwijst naar materialen die zijn gemaakt van biologische (hernieuwbare) bronnen, zoals planten, bomen, of andere organische materialen. Biobased materialen kunnen biologisch afbreekbaar zijn, maar dat is niet altijd het geval; sommige biobased producten kunnen net zo persistent zijn als fossiele grondstoffen gebaseerde kunststoffen.
Bio kunststof
Ook wel bekend als bioplastics, is de naam die wordt gegeven aan kunststoffen die gemaakt worden uit natuurlijke, oneindige grondstoffen, zoals plantaardige oliën, zetmeel, suikerriet, maïs, aardappelen en andere biomassa. Ze verschillen van conventionele kunststoffen, die meestal afgeleid zijn van niet-hernieuwbare, eindige bronnen zoals aardolie. Als een biokunststof bestaat uit een gemodificeerd polymeer, dan beschouwt de Nederlandse Rijksoverheid dit als kunstmatige polymeren en worden helaas bestempeld als plastic. Voorbeeld van een bioplastic is CPLA.