Skip to main content

Conpax Solutions

Milieuvriendelijke oplossingen, georiënteerd op de end-of-life fase 

>

Onze kijk op duurzaamheid

Conpax Solutions

Visie

Wij voelen ons verantwoordelijk voor het leefbaar houden van onze wereld, ook voor toekomstige generaties. Naast het consequente gebruik van hernieuwbare grondstoffen richten wij ons ook steeds meer op milieuvriendelijke oplossingen, georiënteerd op de end-of-life fase.

Missie

Conpax Solutions ondersteunt de markt met oplossingen, kennis, expertise en advies. Hiermee leveren wij een actieve bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie. Dat doen wij door het ontwikkelen van milieuvriendelijke producten en duurzame concepten, en delen kennis op het gebied van wet- en regelgeving.

Onze aanpak

Wij ontwikkelen milieuvriendelijke producten met end-of-life oplossingen, waarmee afval als nieuwe grondstof kan worden gebruikt. Hierdoor voorzien wij in de behoefte van de klant om op elk gewenst moment en op elke plaats voedselveilig en duurzaam te kunnen consumeren, zonder dat dit nadelig is voor mens en milieu.

Dit doen we niet alleen. Wij werken hiervoor samen met partners uit de gehele keten, zoals ophaaldiensten, recycleaars, productiebedrijven en afvalverwerkers.

Bent u benieuwd naar onze milieuvriendelijke oplossingen en wetgeving? Hieronder vindt u een overzicht. Of neem direct contact op met onze Sustainability manager Tjalling van Looy.

Onze milieuvriendelijke oplossingen

rEVENT®

Vanaf 1 januari 2024 moeten festivals minstens 75% van de eenmalige bekers en voedselverpakkingen inzamelen voor recycling. rEVENT biedt een systeem dat tot 90% inzameling mogelijk maakt. Gebruikte foodverpakkingen worden gecomposteerd en PET-bekers gerecycled tot nieuwe rPET-bekers.

Lees meer over rEVENT

Carton360

Carton360 maakt voedselvervuilde papieren en kartonnen verpakkingen recyclebaar door ze na inzameling om te zetten in compost voor landbouw. Via rEVENT en Carton360 worden mensen actief betrokken bij het recyclingproces door middel van inzamelboxen.

Lees meer over Carton360

Composteren

Composteren vermindert organisch afval en CO₂-uitstoot, en verlaagt de afvalkosten. Het eindproduct, compost, is waardevol voor zowel de bodem als het klimaat. Composteermachines kunnen worden gebruikt om dagelijks tot 300 kilo organisch afval en milieuvriendelijke disposables te verwerken.
Lees meer over Composteren

Bekerrecycling

Eenmalige bekers van wit karton met een PE-coating van maximaal 5% bieden een oplossing die voldoet aan de SUP-wetgeving door 100% recycling mogelijk te maken. Conpax biedt een systeem dat deze bekers recycleert en een datarapportage levert volgens de voorwaarden gepubliceerd in de Staatscourant.

Lees meer over Beker retoursystemen

Klantspecifieke oplossingen

Samen met onze relaties maken we de keten circulair door afval om te zetten in nieuwe grondstoffen, zoals bij De Zellingen, die rPP-menubakken gebruikt en een composteermachine heeft geïnstalleerd. De menubakken worden na gebruik apart ingezameld en verwerkt tot bloempotten, terwijl het organische afval wordt gecomposteerd.

Lees meer over Klantspecifieke oplossingen
tjalling van looy Sustainability manager duurzame milieuvriendelijke verpakkingen

Oplossing op maat

We begrijpen dat de wetgeving veel van onze klanten vraagt en staan klaar om advies op maat te geven en mee te denken. Ons team biedt altijd ondersteuning om ervoor te zorgen dat u volledig voldoet aan de regelgeving en soepel door de overgang navigeert.
Neem contact op

Nederlandse en Europese wet- en regelgeving

Impact op verpakkingen

De Europese Unie heeft specifieke regels en wetten opgesteld om de groeiende hoeveelheid verpakkingsafval bij consumenten aan te pakken. Door de omvangrijke regelgeving kan het voor veel bedrijven moeilijk zijn om het overzicht te bewaren en de juiste maatregelen te nemen. Wij proberen u een zo goed mogelijk beeld te geven van de wetgeving. De informatie is gericht op eenmalige verpakkingen en gebaseerd op de beschikbare publieke informatie. Mocht er desondanks een fout of onvolledigheid in staan, dan worden wij hier graag op geattendeerd. Conpax aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van deze informatie, en is niet verantwoordelijk voor claims die worden gemaakt naar aanleiding van deze informatie.

Wetgeving die inmiddels van toepassing is

SUP

EU Single-Use Plastic (SUP) richtlijn

De Single-Use Plastics (SUP) richtlijn 2019/904 van de Europese Unie is ontstaan uit de “Europese strategie voor kunststoffen in een circulaire economie”, met als doel de vervuiling door plastic afval, vooral in de oceanen, aan te pakken. De richtlijn omvat maatregelen tegen verloren vistuig en wegwerpplastic, waaronder diverse verpakkingen die veel in de horeca worden gebruikt. De belangrijkste maatregelen zijn:

  • Vermindering en verbod op wegwerpplastic: Vanaf 2021 moeten lidstaten het gebruik van on-the-go verpakkingen zoals drinkbekers en voedselcontainers verminderen, en is er een verbod op plastic wegwerpartikelen zoals bordjes, bestek, roerstaafjes en rietjes.
  • Verplichte markering en vastzittende doppen: Vanaf 2021 moeten producten zoals hygiëneproducten en drinkbekers een markering dragen met afvalinformatie en milieu-impact. Vanaf 2024 moeten doppen aan plastic flessen vastzitten voor automatische recycling.
  • Producentenverantwoordelijkheid: Producenten moeten de kosten dragen voor inzameling, transport en verwerking van hun plastic producten, en consumenten informeren over herbruikbare alternatieven en afvalbeheer.
  • Statiegeld en SUP-toeslag: Vanaf 2023 geldt statiegeld op blikjes en plastic flessen, en moeten producenten kosten voor eenmalige plastic bekers en -bakjes doorberekenen aan de klant.
  • Gebruik van gerecycled plastic: PET-flessen moeten vanaf 2025 voor minstens 25% uit gerecycled plastic bestaan, en in 2030 moet dit minstens 30% zijn.

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze richtlijn, met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) als toezichthouder.

Lees meer over de SUP Richtlijn
kunststof-verpakkingen

Verordening Plastic Recycling

De EU-verordening 2022/1616, van kracht sinds oktober 2022, biedt een juridisch kader voor de veiligheid van nieuwe en gerecycleerde kunststoffen die in contact komen met levensmiddelen. Deze verordening is van toepassing op alle gerecycleerde kunststoffen en recyclingtechnologieën en maakt deel uit van de Green Deal voor de circulaire economie.

Veiligheidsvoorschriften

De verordening vereist dat gerecycleerde kunststoffen:

  • Schoon en veilig genoeg zijn om te worden gebruikt met voeding.
  • Eventuele verontreinigingen (ongewenste stoffen) gemakkelijk kunnen worden opgespoord en geïdentificeerd.

Productievoorwaarden

Alleen gerecycleerde kunststoffen geproduceerd met ‘geschikte technologie’ of ‘nieuwe technologie’ mogen worden gebruikt in plastic voedselcontactmaterialen en voorwerpen. Materialen die niet met deze technologieën zijn geproduceerd, zijn niet toegestaan op de markt.

Verantwoordelijkheden voor Producenten en Importeurs

Producenten en importeurs, zoals Conpax, moeten de juiste data aanleveren die voldoet aan de EU-regels. Conpax heeft al haar producten laten toetsen en opgenomen in haar inkoopbeleid om te voldoen aan de regelgeving.

Lees meer over Verordening Plastic Recycling
folia-snackserie

Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

April 2022, nr. 3348384-1027396-VGP

Deze regeling betreft wijzigingen in de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen en omvat de volgende punten:

  • Toevoeging van nieuwe stoffen: Er worden nieuwe stoffen toegevoegd aan de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen die zijn beoordeeld door Commissie G4.
  • Aanscherping migratielimieten voor metalen: Specifieke migratielimieten voor de metalen aluminium, nikkel en zink worden aangescherpt op advies van de Commissie G4.
  • Verbod op PFAS in voedselverpakkingen: De goedkeuring van alle stoffen die door EFSA beoordeelde PFAS’en als uitgangsstof, verontreiniging of afbraakproduct hebben, wordt ingetrokken. Dit komt neer op een verbod op de groep gefluoreerde stoffen, bekend als PFAS’en, in voedselverpakkingen van papier en karton.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert risicobeoordelingen uit voor nationale toelatingen of toetsing in het kader van het Warenwetbesluit verpakkingen en gebruiksartikelen.

Impact op administratieve lasten en handhaving:

  • De regeling heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor burgers en het bedrijfsleven.
  • De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor handhaving en toezicht. NVWA meldt tijdelijke beperkingen in handhaafbaarheid en uitvoerbaarheid, die samenhangen met te ontwikkelen analysemethoden en aanpassing van de werkwijze voor goedkeuring van nieuwe stoffen.

Gevolgen voor Conpax en haar relaties:

  • Alle producten in ons assortiment zijn vrij van PFAS.
  • De rest van Europa zal vanaf 2027 aan de PPWR moeten voldoen, die ook een verbod op PFAS in voedselverpakkingen zal omvatten.

Zie voor meer informatie: Staatscourant van het koninkrijk der Nederlanden

reusables-bekers

Ministeriële regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik

Nr. IENW/BSK-2022/50452

Deze regeling is een Nederlandse uitwerking van de Europese Single-Use Plastic (SUP) Directive (EU2019/904) die in 2019 is aangenomen door het Europees Parlement. De SUP-richtlijn richt zich op het verminderen van plastic zwerfafval, vooral in zeeën en oceanen, en maakt deel uit van de “Europese strategie voor kunststoffen in een circulaire economie”.

Belangrijkste maatregelen van de regeling:

Vanaf juli 2023:

  • Kunststof drinkbekers en foodverpakkingen voor eenmalig gebruik mogen niet meer gratis worden verstrekt; er moet een meerprijs in rekening worden gebracht.
  • Er moet een herbruikbaar alternatief worden aangeboden, of er moet een mogelijkheid zijn voor consumenten om hun eigen verpakkingen mee te nemen (Bring Your Own).
  • Consumenten zijn verantwoordelijk voor de hygiëne van zelf meegebrachte verpakkingen vanaf het moment van overdracht door de exploitant.
  • Ook foodverpakkingen die thuis geconsumeerd kunnen worden en in supermarkten worden gekocht, zoals maaltijdsalades, vallen onder deze regels.

Vanaf januari 2024:

  • Het gebruik van herbruikbare bekers en foodverpakkingen wordt de norm voor consumptie ter plaatse, hoewel eenmalig gebruik nog mogelijk is als de exploitant zorgt voor hoogwaardige recycling.
  • Er wordt een gedogenbeleid toegepast voor papieren bekers met maximaal 5% kunststof coating, mits deze 100% recyclebaar zijn.
  • Er komen nieuwe tarieven voor de ABB-afdracht (Accijnsbelasting op Bedrijfsafvalstoffen), die onderscheid maken tussen vormvaste (zoals PET-saladebakken) en flexibele plastic verpakkingen (zoals LDPE-broodzakken).
  • Producten die 100% vrij zijn van plastic, zoals houten of papieren artikelen, zijn vrijgesteld van deze maatregelen.
  • Zorginstellingen en gesloten inrichtingen zijn eveneens vrijgesteld van deze regels.

Alle ondernemers die plastic eenmalige verpakkingen in omloop brengen, hebben te maken met deze maatregelen. Verantwoordelijk voor deze regelgeving is het Ministerie van Waterstaat en infrastructuur. Toezichthouder is de Inspectiedienst Transpoort en Leefomgeving (ILT). Voor meer informatie: Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden

Lees meer over de SUP Richtlijn

Wetgeving die van toepassing wordt

EUDR-conpax

EU-verordening European Deforestation Regulation (EUDR)

De EU-verordening nr. 995/2010, bekend als de European Deforestation Regulation (EUDR), vormt een uitbreiding van de Europese maatregelen tegen ontbossing, als onderdeel van een actieplan dat in 2019 werd geïntroduceerd. Deze verordening vervangt de eerdere EU Timber Regulation (EUTR) die niet effectief genoeg was in de strijd tegen ontbossing en is geïntegreerd in de bredere context van de Europese Green Deal en de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030.

Belangrijkste kenmerken van de EUDR:

  • Toepassingsbereik: Naast hout omvat de EUDR nu ook andere landbouwproducten zoals cacao, palmolie, soja, vee, rubber, houtpulp, en papierproducten.
  • Due diligence-eisen: Alle bedrijven moeten aantonen dat hun producten afkomstig zijn van legale en duurzame bronnen. Dit omvat gedetailleerde traceerbaarheid tot op de gps-locatie van de herkomst.
  • Verplichtingen en sancties: Er gelden strikte due diligence-vereisten, en niet-naleving kan leiden tot economische sancties en reputatieschade.
  • Registratie en rapportage: Bedrijven moeten hun handelswaren registreren in een ICT-systeem van de Europese Commissie, waarbij de gps-locatie van producten wordt gebruikt om risico’s te beoordelen.

Implementatie en toezicht:

  • Verantwoordelijk is het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit(LNV), die NVWA als bevoegde inspectiedienst heeft aangewezen in samenwerking met de Douane.
  • Vanaf 30 december 2024 moeten bedrijven aan de nieuwe eisen voldoen voor producten die na 29 juni 2023 zijn geoogst. Voor kleinere ondernemingen geldt deze verplichting vanaf 30 juni 2025.
  • De EUTR blijft van toepassing op hout gekapt vóór 29 juni 2023 tot 2028.

Wat bedrijven moeten doen om te voldoen aan de EUDR:

  • Verzamelen van uitgebreide documentatie over de legale herkomst van producten, inclusief gps-coördinaten.
  • Jaarlijkse rapportage over de naleving van de zorgplicht.
  • Het bewaren van documentatie voor een periode van ten minste vijf jaar.
Lees meer over EUDR
CSRD

Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

CSRD is een Europese richtlijn die alle grote ondernemingen verplicht tot rapportage over hun impact op sociale en milieukwesties, als onderdeel van de Europese Green Deal. Deze wetgeving, die de voorganger Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vervangt, beoogt de transparantie van bedrijven te verhogen door duidelijkheid te verschaffen over de risico’s en kansen gerelateerd aan duurzaamheidsprestaties.

CSRD zorgt ervoor dat belanghebbenden, zoals investeerders en consumenten, beter geïnformeerd worden over hoe bedrijven bijdragen aan een duurzamere wereld, wat helpt bij het maken van onderbouwde beslissingen.

Belangrijke kenmerken:

  • Rapportagestandaarden: Bedrijven moeten hun duurzaamheidsrapporten opstellen volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), die bestaan uit twee algemene (‘cross-cutting’) standaarden en tien specifieke standaarden die de thema’s milieu, sociaal en governance omvatten.
  • Toepassingsbereik: Vanaf het boekjaar 2024, met rapportages die in 2025 gepubliceerd worden, zijn grote bedrijven die aan twee van de volgende criteria voldoen onderworpen aan deze rapportageverplichtingen:
    • Meer dan 250 werknemers.
    • Meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar.
    • Meer dan 25 miljoen euro op de balans.
  • Impact op MKB: Hoewel de directe verplichting voor MKB’s minder strikt is, worden ook zij betrokken doordat grotere bedrijven duurzaamheidsinformatie van hun toeleveranciers vereisen om aan hun eigen rapportageverplichtingen te voldoen.

CSRD wordt gehandhaafd door openbaar accountants en valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Justitie en Veiligheid.

Zie voor meer informatie: European Sustainability Reporting Standards (ESRS).

Green-claims-conpax

EU Green Claims Directive

De Richtlijn Green Claims heeft als doel het tegengaan van greenwashing en het ondersteunen van consumenten in het maken van werkelijk duurzamere keuzes bij de aankoop van producten of diensten. Deze richtlijn legt strikte eisen vast voor het onderbouwen, communiceren en verifiëren van milieuclaims om consumenten te voorzien van betrouwbare, vergelijkbare en verifieerbare informatie.

Belangrijke aspecten van de richtlijn:

  • Wijzigingen in bestaande wetgeving: De richtlijn wijzigt de Richtlijn Oneerlijke Handelspraktijken (UCPD) en de Richtlijn Consumentenrechten (CRD) om een sterker juridisch kader te bieden tegen misleidende milieuclaims.
  • Implementatiedeadline: EU-lidstaten moeten deze richtlijn uiterlijk op 27 maart 2026 in hun nationale wetgeving hebben geïmplementeerd.
  • Toekomstige uitbreidingen: De richtlijn biedt mogelijkheden voor toekomstige aanpassingen die strengere eisen kunnen stellen aan claims over klimaatimpact, duurzaamheid, herbruikbaarheid, repareerbaarheid, recyclebaarheid, gerecyclede inhoud, gebruik van natuurlijke inhoud met inbegrip van vezels, milieuprestaties, biologische afbreekbaarheid, biodiversiteit en afvalpreventie en afvalvermindering.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor dit dossier, met verwachting dat de Autoriteit Consumenten Markt (ACM) de toezichthouder zal zijn.

Wat betekent dit in de praktijk?

Producenten en importeurs zijn direct verantwoordelijk voor het correct onderbouwen van hun milieu- en duurzaamheidsclaims. Deze richtlijn moedigt bedrijven aan om op een verantwoorde manier hun milieu-impact te rapporteren. Voor meer details kan men terecht op de Greenclaim-website van de Europese Unie.

digitaal-product-paspoort-conpax

Digitaal Product Paspoort (DPP)

Het Digitale Product Paspoort (DPP) is een initiatief van de EU als onderdeel van de Green Deal, gericht op het bevorderen van een duurzame, circulaire economie. Het DPP is ontworpen om transparantie te bieden over de herkomst, eigenschappen en milieu-impact van producten.

Kernpunten van het Digitaal Product Paspoort:

  • Doel: Het bevorderen van duurzaamheid, traceerbaarheid en verantwoordelijkheid in de productieketen.
  • Inhoud: Het DPP bevat informatie over samenstelling, herkomst van grondstoffen, en de herbruikbaarheid van onderdelen aan het einde van hun levenscyclus.
  • Verplichting: Vanaf 2027 is het DPP verplicht voor bepaalde productgroepen zoals auto’s, elektronica en textiel, met plannen om dit uit te breiden naar meer productcategorieën zoals verpakkingen.
  • Format: Het DPP is een genormaliseerd elektronisch dossier met gedetailleerde informatie over een product gedurende alle stadia van zijn levensduur, inclusief afkomst, samenstelling, gebruiksaanwijzingen, en ecologische effecten.

Voordelen van het Digitaal Product Paspoort:

  • Het DPP ondersteunt rapportageverplichtingen onder de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
  • Het helpt bij de documentatie en traceerbaarheid die vereist is onder de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD).
  • Het maakt deel uit van de Life Cyclus Analyse, wat helpt bij het nauwkeuriger in kaart brengen van de milieu-impact van producten.

Verantwoordelijkheid en toezicht:

  • Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, samen met het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedselzekerheid en Natuur, zijn verantwoordelijk voor het beleid omtrent het DPP.
  • De douane fungeert als toezichthouder, waarbij het DPP het mogelijk maakt om automatische controles uit te voeren op de authenticiteit en het bestaan van DPP’s bij ingevoerde producten.

Het DPP speelt een cruciale rol in het streven van de Europese Unie naar een meer circulaire en duurzame economie door bedrijven te verplichten tot volledige transparantie over de milieu-impact van hun producten. Voor meer informatie zie: Verordening inzake ecologisch ontwerp voor duurzame producten.

PPWR -conpax

EU Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR)

De EU Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) is een initiatief van de Europese Commissie, gelanceerd op 30 november 2022, om de hoeveelheid verpakkingsafval te verminderen en de recycleerbaarheid van verpakkingen binnen de EU te verbeteren. Dit maakt deel uit van de Green Deal en het New Circular Economy Action Plan, met als doel een duurzamere en circulaire economie te bevorderen.

Kernpunten van de PPWR:

  • Doelstellingen: De verordening streeft ernaar om tegen 2040 15% minder verpakkingsafval te produceren dan in 2018.
  • Directe toepasbaarheid: Als een verordening is de PPWR direct van toepassing in alle EU-lidstaten, wat uniformiteit in uitvoering waarborgt.
  • Duurzaamheidseisen: De verordening stelt essentiële duurzaamheidseisen aan alle verpakkingen die op de EU-markt worden gebracht, zoals het bevorderen van herbruikbare verpakkingen, het verbieden van schadelijke stoffen in verpakkingen en het verplicht stellen dat alle verpakkingen tegen 2030 recyclebaar moeten zijn.
  • Relatie met SUP Directive: De PPWR vult de Single Use Plastics (SUP) Directive aan, die specifiek gericht is op kunststof eenmalige verpakkingen, door een breder scala aan verpakkingstypen te reguleren.

In Nederland valt de verantwoordelijkheid voor de PPWR onder het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, met de Inspectiedienst Leefomgeving en Transport als toezichthouder.

Uitdagingen:

  • Er zijn zorgen over juridische en taalkundige interpretatieverschillen.
  • De verwachte administratieve last is aanzienlijk, gezien de gedetailleerde eisen die de verordening stelt.
  • Er zijn conflicten met bestaande EU-wetgeving over het gebruik van gerecycled materiaal, vooral in verband met voedselveiligheid buiten PET-kunststoffen.

De PPWR bevindt zich nog in voorstelfase, en er wordt verwacht dat het Europees Parlement eind 2024 over deze regelgeving zal stemmen. Voor meer informatie kan men terecht op de website van de Europese Commissie.

Lees meer over PPWR
CSDD

Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD)

In mei 2024 heeft de EU de Corporate Sustainability Due Diligence Directive aangenomen, gericht op het bevorderen van duurzaam en verantwoord ondernemingsgedrag binnen de activiteiten van bedrijven en hun wereldwijde waardeketens. Deze richtlijn is een reactie op de Europese “Corporate Sustainability Reporting Directive” en het klimaatakkoord van Parijs, en beoogt het creëren van een geharmoniseerd rechtskader binnen de EU.

Verschil tussen CSDDD en CSRD:

  • CSRD: Richt zich op rapportagevereisten; het is procesgericht.
  • CSDDD: Focust op acties die bedrijven moeten ondernemen om negatieve duurzaamheidseffecten te beheersen; het is resultaatgericht.
  • Beide richtlijnen vereisen dat bedrijven volledige transparantie bieden over hun duurzaamheidsprestaties en stimuleren integratie van duurzaamheid in bedrijfsstrategieën.

Verplichtingen onder CSDDD:

  • Vanaf 2027 dienen bedrijven aan nieuwe regels te voldoen die een duurzamere inkoop van goederen vereisen.
  • Er wordt van bedrijven verwacht dat ze mensenrechten beschermen, inclusief arbeidsrechten, en milieuverantwoordelijk handelen.
  • Bedrijven moeten hun due diligence processen en beleid publiekelijk communiceren en relevant stakeholders consulteren.

Toepassingsgebied van de CSDDD:

  • Grote EU-vennootschappen met meer dan 1000 werknemers en een netto omzet van meer dan €450 miljoen wereldwijd.
  • Grote niet-EU ondernemingen met meer dan €450 miljoen omzet in de EU.
  • Kleine en middelgrote ondernemingen vallen niet direct onder de CSDDD, maar kunnen indirect beïnvloed worden via eisen van grotere bedrijven.

Bedrijven die niet voldoen aan hun zorgvuldigheidsverplichtingen zijn aansprakelijk voor eventuele schade en kunnen worden blootgesteld aan sancties zoals publieke terechtwijzingen en boetes tot 5% van de wereldwijde omzet.

Lees meer over CSDDD

Stel uw vraag aan Tjalling

Vragen? Stel uw vraag aan onze Sustainability manager Tjalling van Looy.

    Benieuwd hoe wij met uw gegevens omgaan? Lees onze privacyverklaring. Deze site is beschermd door reCAPTCHA van Google.


    >

    Waar gaat u voor?

    Onze merken

    >

    Hulp nodig?

    Uw vraag staat centraal

    Welke vraag u ook heeft of waar u ook tegenaan loopt. Wij kijken graag samen met u hoe wij u zo goed mogelijk kunnen helpen.

    Neem contact met ons op