Conpax Solutions
Milieuvriendelijke oplossingen, georiënteerd op de end-of-life fase
Milieuvriendelijke oplossingen, georiënteerd op de end-of-life fase
>
Wij voelen ons verantwoordelijk voor het leefbaar houden van onze wereld, ook voor toekomstige generaties. Naast het consequente gebruik van hernieuwbare grondstoffen richten wij ons ook steeds meer op milieuvriendelijke oplossingen, georiënteerd op de end-of-life fase.
Conpax Solutions ondersteunt de markt met oplossingen, kennis, expertise en advies. Hiermee leveren wij een actieve bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie. Dat doen wij door het ontwikkelen van milieuvriendelijke producten en duurzame concepten, en delen kennis op het gebied van wet- en regelgeving.
Wij ontwikkelen milieuvriendelijke producten met end-of-life oplossingen, waarmee afval als nieuwe grondstof kan worden gebruikt. Hierdoor voorzien wij in de behoefte van de klant om op elk gewenst moment en op elke plaats voedselveilig en duurzaam te kunnen consumeren, zonder dat dit nadelig is voor mens en milieu.
Dit doen we niet alleen. Wij werken hiervoor samen met partners uit de gehele keten, zoals ophaaldiensten, recycleaars, productiebedrijven en afvalverwerkers.
Bent u benieuwd naar onze milieuvriendelijke oplossingen en wetgeving? Hieronder vindt u een overzicht. Of neem direct contact op met onze Sustainability manager Tjalling van Looy.
Vanaf 1 januari 2024 moeten festivals minstens 75% van de eenmalige bekers en voedselverpakkingen inzamelen voor recycling. rEVENT biedt een systeem dat tot 90% inzameling mogelijk maakt. Gebruikte foodverpakkingen worden gecomposteerd en PET-bekers gerecycled tot nieuwe rPET-bekers.
Carton360 maakt voedselvervuilde papieren en kartonnen verpakkingen recyclebaar door ze na inzameling om te zetten in compost voor landbouw. Via rEVENT en Carton360 worden mensen actief betrokken bij het recyclingproces door middel van inzamelboxen.
Eenmalige bekers van wit karton met een PE-coating van maximaal 5% bieden een oplossing die voldoet aan de SUP-wetgeving door 100% recycling mogelijk te maken. Conpax biedt een systeem dat deze bekers recycleert en een datarapportage levert volgens de voorwaarden gepubliceerd in de Staatscourant.
Samen met onze relaties maken we de keten circulair door afval om te zetten in nieuwe grondstoffen, zoals bij De Zellingen, die rPP-menubakken gebruikt en een composteermachine heeft geïnstalleerd. De menubakken worden na gebruik apart ingezameld en verwerkt tot bloempotten, terwijl het organische afval wordt gecomposteerd.
De Europese Unie heeft specifieke regels en wetten opgesteld om de groeiende hoeveelheid verpakkingsafval bij consumenten aan te pakken. Door de omvangrijke regelgeving kan het voor veel bedrijven moeilijk zijn om het overzicht te bewaren en de juiste maatregelen te nemen. Wij proberen u een zo goed mogelijk beeld te geven van de wetgeving. De informatie is gericht op eenmalige verpakkingen en gebaseerd op de beschikbare publieke informatie. Mocht er desondanks een fout of onvolledigheid in staan, dan worden wij hier graag op geattendeerd. Conpax aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van deze informatie, en is niet verantwoordelijk voor claims die worden gemaakt naar aanleiding van deze informatie.
De Single-Use Plastics (SUP) richtlijn 2019/904 van de Europese Unie is ontstaan uit de “Europese strategie voor kunststoffen in een circulaire economie”, met als doel de vervuiling door plastic afval, vooral in de oceanen, aan te pakken. De richtlijn omvat maatregelen tegen verloren vistuig en wegwerpplastic, waaronder diverse verpakkingen die veel in de horeca worden gebruikt. De belangrijkste maatregelen zijn:
Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze richtlijn, met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) als toezichthouder.
De EU-verordening 2022/1616, van kracht sinds oktober 2022, biedt een juridisch kader voor de veiligheid van nieuwe en gerecycleerde kunststoffen die in contact komen met levensmiddelen. Deze verordening is van toepassing op alle gerecycleerde kunststoffen en recyclingtechnologieën en maakt deel uit van de Green Deal voor de circulaire economie.
De verordening vereist dat gerecycleerde kunststoffen:
Alleen gerecycleerde kunststoffen geproduceerd met ‘geschikte technologie’ of ‘nieuwe technologie’ mogen worden gebruikt in plastic voedselcontactmaterialen en voorwerpen. Materialen die niet met deze technologieën zijn geproduceerd, zijn niet toegestaan op de markt.
Producenten en importeurs, zoals Conpax, moeten de juiste data aanleveren die voldoet aan de EU-regels. Conpax heeft al haar producten laten toetsen en opgenomen in haar inkoopbeleid om te voldoen aan de regelgeving.
April 2022, nr. 3348384-1027396-VGP
Deze regeling betreft wijzigingen in de Warenwetregeling verpakkingen en gebruiksartikelen en omvat de volgende punten:
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert risicobeoordelingen uit voor nationale toelatingen of toetsing in het kader van het Warenwetbesluit verpakkingen en gebruiksartikelen.
Zie voor meer informatie: Staatscourant van het koninkrijk der Nederlanden
Nr. IENW/BSK-2022/50452
Deze regeling is een Nederlandse uitwerking van de Europese Single-Use Plastic (SUP) Directive (EU2019/904) die in 2019 is aangenomen door het Europees Parlement. De SUP-richtlijn richt zich op het verminderen van plastic zwerfafval, vooral in zeeën en oceanen, en maakt deel uit van de “Europese strategie voor kunststoffen in een circulaire economie”.
Belangrijkste maatregelen van de regeling:
Vanaf juli 2023:
Vanaf januari 2024:
Alle ondernemers die plastic eenmalige verpakkingen in omloop brengen, hebben te maken met deze maatregelen. Verantwoordelijk voor deze regelgeving is het Ministerie van Waterstaat en infrastructuur. Toezichthouder is de Inspectiedienst Transpoort en Leefomgeving (ILT). Voor meer informatie: Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden
De EU-verordening nr. 995/2010, bekend als de European Deforestation Regulation (EUDR), vormt een uitbreiding van de Europese maatregelen tegen ontbossing, als onderdeel van een actieplan dat in 2019 werd geïntroduceerd. Deze verordening vervangt de eerdere EU Timber Regulation (EUTR) die niet effectief genoeg was in de strijd tegen ontbossing en is geïntegreerd in de bredere context van de Europese Green Deal en de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030.
Wat bedrijven moeten doen om te voldoen aan de EUDR:
CSRD is een Europese richtlijn die alle grote ondernemingen verplicht tot rapportage over hun impact op sociale en milieukwesties, als onderdeel van de Europese Green Deal. Deze wetgeving, die de voorganger Non-Financial Reporting Directive (NFRD) vervangt, beoogt de transparantie van bedrijven te verhogen door duidelijkheid te verschaffen over de risico’s en kansen gerelateerd aan duurzaamheidsprestaties.
CSRD zorgt ervoor dat belanghebbenden, zoals investeerders en consumenten, beter geïnformeerd worden over hoe bedrijven bijdragen aan een duurzamere wereld, wat helpt bij het maken van onderbouwde beslissingen.
CSRD wordt gehandhaafd door openbaar accountants en valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Zie voor meer informatie: European Sustainability Reporting Standards (ESRS).
De Richtlijn Green Claims heeft als doel het tegengaan van greenwashing en het ondersteunen van consumenten in het maken van werkelijk duurzamere keuzes bij de aankoop van producten of diensten. Deze richtlijn legt strikte eisen vast voor het onderbouwen, communiceren en verifiëren van milieuclaims om consumenten te voorzien van betrouwbare, vergelijkbare en verifieerbare informatie.
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor dit dossier, met verwachting dat de Autoriteit Consumenten Markt (ACM) de toezichthouder zal zijn.
Producenten en importeurs zijn direct verantwoordelijk voor het correct onderbouwen van hun milieu- en duurzaamheidsclaims. Deze richtlijn moedigt bedrijven aan om op een verantwoorde manier hun milieu-impact te rapporteren. Voor meer details kan men terecht op de Greenclaim-website van de Europese Unie.
Het Digitale Product Paspoort (DPP) is een initiatief van de EU als onderdeel van de Green Deal, gericht op het bevorderen van een duurzame, circulaire economie. Het DPP is ontworpen om transparantie te bieden over de herkomst, eigenschappen en milieu-impact van producten.
Voordelen van het Digitaal Product Paspoort:
Verantwoordelijkheid en toezicht:
Het DPP speelt een cruciale rol in het streven van de Europese Unie naar een meer circulaire en duurzame economie door bedrijven te verplichten tot volledige transparantie over de milieu-impact van hun producten. Voor meer informatie zie: Verordening inzake ecologisch ontwerp voor duurzame producten.
De EU Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) is een initiatief van de Europese Commissie, gelanceerd op 30 november 2022, om de hoeveelheid verpakkingsafval te verminderen en de recycleerbaarheid van verpakkingen binnen de EU te verbeteren. Dit maakt deel uit van de Green Deal en het New Circular Economy Action Plan, met als doel een duurzamere en circulaire economie te bevorderen.
Kernpunten van de PPWR:
In Nederland valt de verantwoordelijkheid voor de PPWR onder het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, met de Inspectiedienst Leefomgeving en Transport als toezichthouder.
Uitdagingen:
De PPWR bevindt zich nog in voorstelfase, en er wordt verwacht dat het Europees Parlement eind 2024 over deze regelgeving zal stemmen. Voor meer informatie kan men terecht op de website van de Europese Commissie.
In mei 2024 heeft de EU de Corporate Sustainability Due Diligence Directive aangenomen, gericht op het bevorderen van duurzaam en verantwoord ondernemingsgedrag binnen de activiteiten van bedrijven en hun wereldwijde waardeketens. Deze richtlijn is een reactie op de Europese “Corporate Sustainability Reporting Directive” en het klimaatakkoord van Parijs, en beoogt het creëren van een geharmoniseerd rechtskader binnen de EU.
Verschil tussen CSDDD en CSRD:
Verplichtingen onder CSDDD:
Toepassingsgebied van de CSDDD:
Bedrijven die niet voldoen aan hun zorgvuldigheidsverplichtingen zijn aansprakelijk voor eventuele schade en kunnen worden blootgesteld aan sancties zoals publieke terechtwijzingen en boetes tot 5% van de wereldwijde omzet.
Vragen? Stel uw vraag aan onze Sustainability manager Tjalling van Looy.
>
Welke vraag u ook heeft of waar u ook tegenaan loopt. Wij kijken graag samen met u hoe wij u zo goed mogelijk kunnen helpen.