Skip to main content

Verordening Plastic Recycling

Deze verordening zorgt ervoor dat alleen gerecycleerde kunststoffen die met goedgekeurde technologieën zijn geproduceerd, veilig kunnen worden gebruikt in voedselcontactmaterialen. Hiermee worden verontreinigingen beperkt en voedselveiligheid gegarandeerd.

>

EU-Verordening 2022/1616:

Veiligheid van Gerecycleerde kunststoffen voor voedselcontact

Deze verordening, die sinds oktober 2022 van kracht is, biedt een juridisch kader om de veiligheid van gerecycleerde kunststoffen te waarborgen wanneer ze in aanraking komen met levensmiddelen. Dit is onderdeel van de bredere doelstelling van de Europese Green Deal om een circulaire economie te bevorderen.

Belangrijke bepalingen:

  1. Veiligheidseisen voor gerecycleerde kunststoffen:
    • Gerecycleerde kunststoffen die gebruikt worden in materialen of voorwerpen die met levensmiddelen in contact komen, moeten voldoen aan strikte zuiverheidsnormen.
    • Resterende verontreinigingen in het gerecycleerde materiaal moeten kunnen worden geïdentificeerd om de veiligheid van het eindproduct te garanderen.
  2. Geschikte technologieën:
    • Alleen gerecycleerde kunststoffen die zijn geproduceerd met een door de EU goedgekeurde ‘geschikte technologie’ of een ‘nieuwe technologie’ mogen gebruikt worden voor voedselcontactmaterialen.
    • Kunststoffen die gerecycleerd zijn met niet-goedgekeurde technologieën mogen niet langer worden gebruikt in voedselverpakkingen.

Verantwoordelijkheden van Conpax:

Als producent of importeur heeft Conpax de plicht om ervoor te zorgen dat alle producten in overeenstemming zijn met deze verordening. Dit betekent dat de juiste gegevens moeten worden geleverd om aan te tonen dat het productieproces voldoet aan de EU-veiligheidsnormen. Het naleven van deze regels is vastgelegd in jullie inkoopbeleid.

Risico’s bij het recyclen van kunststoffen:

Bij het recyclen kunnen kunststoffen besmet raken met:

  • Microbiologische verontreinigingen, die meestal onschadelijk zijn door de hoge temperaturen bij het recyclingproces.
  • Chemische verontreinigingen, afkomstig van:
    • Het oorspronkelijke productieproces.
    • Stoffen waarmee het plastic in contact is geweest tijdens het gebruik (bijv. voedselresten).
    • Verkeerd gebruik door consumenten, zoals het opslaan van schadelijke stoffen in voedselverpakkingen.
    • Kruisbesmetting tijdens afvalinzameling, afhankelijk van de methode van inzameling.

Verantwoordelijke instanties in Nederland:

  • Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS): Verantwoordelijk voor de implementatie van deze verordening.
  • Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): Houdt toezicht op de naleving en de gezondheidseffecten.

Deze verordening is een belangrijke stap in het verminderen van plastic afval en het waarborgen van de voedselveiligheid in gerecycleerde verpakkingen.

Vragen?

Wilt u meer weten over deze milieuvriendelijke oplossingen? Onze Sustainability Manager Tjalling van Looy bespreekt het graag met u.

>

Onze kijk op duurzaamheid

Conpax Solutions

Conpax Solutions ondersteunt de markt met oplossingen, kennis, expertise en advies en levert daarmee een actieve bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie. Wij ontwikkelen milieuvriendelijke producten en duurzame concepten met een end-of-life fase, waarbij afval als nieuwe grondstof kan worden hergebruikt. In samenwerking met ketenpartners, zoals ophaaldiensten en recycleaars, streeft Conpax naar voedselveilig en duurzaam consumeren zonder nadelige effecten voor mens en milieu. Daarnaast delen wij onze kennis op het gebied van wet- en regelgeving, een complex terrein dat wij zo helder en toegankelijk mogelijk maken voor onze partners en klanten.

Meer informatie

>

Waar gaat u voor?

Onze merken

>

Hulp nodig?

Uw vraag staat centraal

Welke vraag u ook heeft of waar u ook tegenaan loopt. Wij kijken graag samen met u hoe wij u zo goed mogelijk kunnen helpen.

Neem contact met ons op