Skip to main content

SUP-richtlijn
3 juli 2021

Sinds 3 juli 2021 zijn de eerste maatregelen in het kader van de Single-Use Plastics Directive (SUP) ingevoerd en dat heeft gezorgd voor een belangrijke verandering in ons assortiment.

>

Single-Use Plastics Directive (SUP) regelgeving

Wat betekent dit voor u vanaf 3 juli 2021?

Plastic afval in zee (plasticsoep) is een internationaal probleem. In 2019 heeft het Europees Parlement de Single-Use Plastics richtlijn aangenomen. Het doel hiervan is om wegwerpplastic te verminderen en meer plastic in te zamelen en te recyclen. De maatregelen gelden voor alle Europese lidstaten en gelden vanaf 3 juli 2021.

Welke gevolgen heeft de SUP-richtlijn voor u?

Alle ondernemers die plastic producten voor eenmalig gebruik produceren, in omloop brengen of gebruiken in hun bedrijfsvoering krijgen te maken met deze richtlijn. Met de informatie op deze pagina proberen wij u een zo goed mogelijk beeld te geven van de maatregelen.
Wij richten ons hierbij alleen op de producten die betrekking hebben op ons assortiment.

plastic sup regeling
vork
mes

Dit is verboden per 3 juli

sup richtlijnen verbod plastic bestek

 Plastic bestek, snackvorkjes, ijslepels en roerstaafjes

sup richtlijnen verbod borden

 Plastic borden

sup richtlijnen verbod rietjes

 Plastic rietjes

sup richtlijnen verbod bekers

 EPS schuim bekers, food containers

Dit zijn de duurzame alternatieven

sup richtlijnen alternatief papier karton

 Papier en karton*

sup richtlijnen alternatief suikeriet

 Suikerriet*

sup richtlijnen alternatief palmblad

 Palmblad

sup richtlijnen alternatief argratisch materiaal

 Agrarisch restmateriaal

sup richtlijnen alternatief stro

 Stro

sup richtlijnen alternatief bamboe

 Bamboe

sup richtlijnen alternatief hout

 Hout 

sup richtlijnen alternatief xps

 XPS

sup richtlijnen alternatief rpp

 rPP / PP

sup richtlijnen alternatief aluminium

 Aluminium

 * Milieuvriendelijk alternatief (composteerbaar conform EN13432 en/of recyclebaar).

Verbod per 3 juli 2021

Onderstaande plastic producten – voor eenmalig gebruik – mogen niet meer verkocht worden:

  • Bestek
  • Borden
  • Rietjes (medische plastic rietjes uitgesloten)
  • Roerstaafjes
  • Voedsel- en drankverpakkingen van EPS (geëxpandeerd polystyreen)

Dit is van toepassing op alle typen plastic. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen op olie gebaseerde plastics (HDPE of PS) en biobased plastics (PLA of C-PLA). Voor zowel producten die geheel uit plastic bestaan of die gedeeltelijk uit plastic bestaan, zoals kartonnen borden met een plastic coating.

Er zal na 3 juli 2021 geen nieuwe voorraad meer geproduceerd worden of geïmporteerd worden, waardoor de toevoer naar de markt uiteindelijk stopt. Heeft u nog voorraden, dan mag u deze uitverkopen.

Conpax heeft voor alle verbodsartikelen een volledig assortiment met alternatieven. De infographic geeft u een beter beeld van welke alternatieven er zijn.

koffie beker duurzaam bruin schaduw

Markeringsplicht 3 juli 2021

Vanaf 3 juli 2021 geldt er een markeringsplicht voor alle plastic bekers en kartonnen bekers met een plastic coating. Het markeringssymbool moet de consument erop attenderen dat het artikel plastic bevat en geen zwerfaval mag worden.

Conpax brengt de bekers in het Europese handelsverkeer. Dit betekent dat wij alleen nog bekers met markering mogen verkopen en leveren. Heeft u bekers die vóór 3 juli 2021 zijn geproduceerd en bij ons in het magazijn aanwezig zijn? Dan mag u de bekers zonder markering nog uitverkopen. Alle nieuwe orders zullen wel door Conpax voorzien worden van een markering.

Markeringsspecificaties voor bekers

Er worden verschillende markeringssymbolen gebruikt. In de infographic ziet u welke symbolen voor u van toepassing zijn.

koffie beker duurzaam wit schaduw

>

Wat betekent dit voor u?

Neemt u bekers bij ons af of artikelen die sinds 3 juli 2021 verboden zijn? Dan  hebben bovenstaande maatregelen gevolgen voor u. Graag helpen wij u met het aanpassen van uw assortiment zodat u voldoet aan de SUP-regelgeving. Neem contact op met uw vaste contactpersoon of bel/mail naar onze klantenservice.

Neem contact met ons op

Disclaimer
Conpax heeft aan het opstellen van deze pagina de grootst mogelijk zorg besteed en de informatie is gebaseerd op de beschikbare informatie van de Rijksoverheid. Mocht u desondanks een fout of onvolledigheid ontdekken, dan worden wij hier graag op geattendeerd. Conpax aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van deze informatie/ webpagina. Ook is Conpax niet verantwoordelijk voor claims die worden gemaakt naar aanleiding van deze informatie.

>

Over Conpax

Certificaten

Conpax beschikt over diverse certificeringen die de kwaliteit van onze producten en dienstverlening onderschrijft. Deze certificeringen tonen aan dat Conpax op een verantwoorde manier omgaat met onze processen en materiaalkeuze.

Over onze certificaten