Skip to main content

Afvalverwijderingsbijdrage en SUP-opslag
vanaf 5 januari 2023

Vanaf 5 januari 2023 is er een verandering aangaande de SUP-wetgeving en de UPV (uitgebreide Producenten Verantwoordelijkheid). Producenten en importeurs worden door deze wetgeving verantwoordelijk voor het afvalbeheer van de producten, en daarmee ook verantwoordelijk voor de opgave/rapportage en afdracht van de Afval Beheer bijdrage. Naast deze wijziging is er ook een extra opslag van toepassing op SUP-artikelen. Deze opslag bedraagt € 2,30 (ex. Btw) per 1.000 stuks.

>

Vanaf 5 januari 2023

Afvalverwijderingsbijdrage

Breng je als ondernemer per jaar 50.000 kilo verpakkingen op de Nederlandse markt? Dan moet er afvalverwijderingsbijdrage worden betaald. Concreet betekent dit dat Conpax vanaf 5 januari 2023 aangifte en afdracht over de verkooppuntverpakking moet doen. Deze kosten belasten wij door. Op de factuur wordt dit apart vermeld zodat het inzichtelijk is wat de extra kosten zijn.

Verkooppuntverpakkingen zijn verpakkingen die ter plekke, op moment van verkoop worden gevuld of worden toegevoegd aan het product, ten behoeve directe consumptie. Het betreft hier voornamelijk een portie verpakking, zoals een snackbakje of drinkbeker.

Klantspecifieke artikelen

Staat op het artikel (of de verpakking/omdoos) een naam, merk of logo dan wordt de opdrachtgever/merkeigenaar gezien als producent/importeur en daarmee verantwoordelijk voor de aangifte en afdracht van de afvalverwijderingsbijdrage en niet Conpax. Dit gaat om de verkooppunt-, secundaire- en tertiaire afvalbeheerbijdrage.

Gegevens die verstrekt dienen te worden aan het Afvalfonds:

  • Het gewicht in kilo’s van de in de verpakkingen gebruikte materialen (per materiaal dient dit afzonderlijk te worden opgegeven). Dit geldt zowel voor single-use als re-usable.
  • Het aantal in stuks van op de markt gebrachte verpakkingen inclusief verpakkingen die vallen onder de SUP-wetgeving.
festival-verpakkingen-100%-fair-conpax
sup richtlijn koffie bekers

Tarieven
Afvalverwijderingsbijdrage (AVB) 2023

Materiaal Tarief 2023 €/kg ex. btw
Glas € 0,060
Papier en karton € 0,012
Plastic € 1,050
Biobased-plastic € 1,050
Aluminium € 0,160
Overige metalen € 0,250
Hout € 0,010
Drankenkartons € 0,700
Andere materiaalsoorten € 0,010
Re-usables € 0,010

SUP-opslag

Vanaf 5 januari moet over alle SUP-verpakkingen een SUP-opslag component in rekening worden gebracht door de producent/importeur/merkeigenaar. Deze opslag is vastgesteld op €2,30 per 1.000 stuks exclusief btw. Ook deze toeslagen belasten wij door. Op de factuur wordt dit apart vermeld zodat het inzichtelijk is wat de extra kosten zijn.

SUP-artikelen zijn artikelen die geschikt zijn voor eenmalig gebruik en geheel of gedeeltelijk gemaakt zijn van plastic. Daarbij gaat het ook om verpakkingen gemaakt van biobased-plastic en artikelen gemaakt van hernieuwbare grondstoffen met een plastic coating.

Klantspecifieke artikelen

Staat op het SUP artikel een naam, merk of logo dan is de opdrachtgever/merkeigenaar verantwoordelijk voor de aangifte, rapportage en afdracht van de SUP opslag aan het afvalfonds.

Gegevens die verstrekt dienen te worden aan het Afvalfonds:

  • Het aantal stuks.
  • Kilo gewicht per grondstof.

Voorbeeld extra kosten*:

Art. nr Omschrijving Doosinhoud in stuks Verkooppunt verpakking SUP artikel SUP opslag UPV Totale toeslag per doos
78803 Bekers, karton 180 ml wit 2500 Ja Ja € 5,75 € 1,12 € 6,87
79043 Bekers, PP 250 ml transparant 1000 Ja Ja € 2,30 € 4,41 € 6,71
P85823 Snackbakjes A14, karton 100% FAIR 500 Ja Ja € 1,10 € 0,25 € 1,35
P85823 Hamburgerboxen, karton Good Food 500 Ja Nee X € 0,11 € 0,11

* In deze berekening zijn de tertiaire en secundaire toeslagen niet meegenomen, omdat Conpax deze voor haar rekening neemt. Als merkeigenaar/opdrachtgever (klantspecifieke artikelen) dient u deze wel af te dragen.

Terug naar timeline

Disclaimer
Conpax heeft aan het opstellen van dit document de grootst mogelijk zorg besteed en de informatie is gebaseerd op de huidige kennis. Mocht het document desondanks een fout of onvolledigheid bevatten, dan worden wij hier graag op geattendeerd. Conpax aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enigerlei schade die voortvloeit uit of in enig opzicht verband houdt met het gebruik van dit document. Ook is Conpax niet verantwoordelijk voor claims die worden gemaakt naar aanleiding van dit document.

>

En nu?

Wat betekent dit voor u?

Deze maatregelen hebben een behoorlijke impact op de kostprijs van veel gebruikte verpakkingsmaterialen. Wij snappen dat dit zorgt voor onduidelijkheden. Heeft u vragen of advies nodig? Wij helpen u graag! Neem contact op met uw vaste contactpersoon of bel/mail naar onze klantenservice.

SUP-Support

>

Over Conpax

Certificaten

Conpax beschikt over diverse certificeringen die de kwaliteit van onze producten en dienstverlening onderschrijft. Deze certificeringen tonen aan dat Conpax op een verantwoorde manier omgaat met onze processen en materiaalkeuze.

Over onze certificaten

>

Nieuws, cases en inspiratie

Onze nieuwste berichten

Lees hier de nieuwsberichten van Conpax: mededelingen, productintroducties, trends en ontwikkelingen.

Filter

Neem ons in de arm en draag bij aan een groenere toekomst

Bent u benieuwd naar de voordelen van onze disposables en foodverpakkingen die duurzaam zijn? Wij bespreken graag alle mogelijkheden met u. U bereikt ons eenvoudig via het contactformulier. Wilt u op de hoogte blijven van ons nieuwe assortiment en de ontwikkelingen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

    Laat hier uw e-mailadres achter


    Volg Conpax op social media

    Conpax disposables 100% Fair