Skip to main content

De regelgeving met betrekking tot verpakkingen vormt momenteel het middelpunt van discussies binnen de frituurbranche. Dit onderwerp kreeg dan ook extra aandacht tijdens het Frituurwereld Event op 13 november 2023. Op dit event sprak Wilco Wieling, general sales manager bij Conpax, over de regels die nu en per 1 januari 2024 gaan gelden. Dit maakte zichtbaar emoties los bij de aanwezigen.

Herbruikbare verpakkingen de standaard

Na de invoering van maatregelen zoals de plastic-toeslag op 1 juli 2023, wordt vanaf 1 januari 2024 het gebruik van herbruikbare verpakkingen de standaard. In cafetaria’s mag voor ter plaatse geconsumeerde gerechten en dranken alleen nog serviesgoed of herbruikbare verpakkingen worden gebruikt, waarbij wegwerpverpakkingen met plastic worden uitgesloten.

Deze verplichte overgang naar herbruikbare verpakkingen wordt door veel ondernemers als onplezierig ervaren. Wilco merkt op dat zij zich gedwongen voelen tot investeringen waarvan de relevantie mogelijk snel achterhaald kan zijn, met het gevoel dat deze verpakkingsregels hen door de strot worden geduwd, vooral omdat ze laat geïnformeerd zijn.

Plasticvrij alternatief: Notpla

Veel cafetariahouders gebruiken al porseleinen serviesgoed, maar voor degenen die dat nog niet doen, is het noodzakelijk om hierin te investeren of over te schakelen naar herbruikbare alternatieven. Tijdens zijn presentatie suggereerde Wieling een interessant alternatief: kartonnen bakjes met een plasticvrije coating op basis van zeewier (Notpla).

Wilco benadrukt de noodzaak voor ondernemers om systemen te ontwikkelen voor het inzamelen van herbruikbare verpakkingen en om hygiënemaatregelen te treffen, waaronder mogelijk de aanschaf van vaatwasmachines.

Meer tijd

Hij pleit voor meer tijd en overleg tussen politici in Den Haag, brancheorganisaties zoals ProFri, verpakkingsspecialisten, consumentenorganisaties en wetenschappers. Volgens Wilco zijn sommige beslissingen genomen zonder de nodige overweging voor het milieu, zoals blijkt uit wetenschappelijke studies. Het roepen om meer tijd en overleg is een oproep voor een evenwichtige aanpak en een grondig begrip van de gevolgen van deze regelgeving.

Bekijk hier het volledige verslag van het evenement en de video