Skip to main content

Plasticvervuiling is een van de grootste bedreigingen voor ons milieu en onze toekomst geworden. Omdat een groot deel ervan door de verpakkingsindustrie wordt gecreëerd, beseffen wij heel goed wat ons te doen staat: verpakkingsoplossingen ontwikkelen voor de toekomst. Zodat we de afvalstroom uit verpakkingen zo veel mogelijk reduceren.

Geïnspireerd op de natuur

Het antwoord op het reduceren van afval is circulariteit, zoals de natuur ons dat al eeuwen voordoet. Geïnspireerd door de wijze waarop de natuur zichzelf opruimt, heeft Notpla een alternatief ontwikkeld voor de plastic coating. Een coating op basis van zeewier, volledig natuurlijk en afbreekbaar. Dit is hét antwoord en dé innovatie om voedselverpakkingen op natuurlijke wijze af te laten breken, zoals een stuk fruit.

Zeewier: de basis

Zeewier is een verzamelnaam voor algen die voorkomen in de zee en in brak water. Het wordt gezien als de meest overvloedige bron van biomassa ter wereld. Het groeit namelijk tot wel een meter per dag en kan tot 60 meter lang worden. Doordat de groei onder water plaatsvindt, concurreert de productie ervan niet met voedselgewassen. Daarnaast vereist de productie geen kunstmest of (zoet) water. Een ander bijkomend voordeel is dat zeewier actief CO2 opslaat. 

Bio-aromaten

Door de samenstelling is het mogelijk om de suikers die in zeewier zitten, om te zetten naar bio-aromaten. Aromaten worden gebruikt in de industrie. Tot nu toe werden aromaten gewonnen uit aardolie. Dat heeft een grote negatieve invloed op het milieu. Zeewier is hiervoor dus een heel goed en natuurlijk alternatief. Het is dus niet voor niets dat Notpla is onderscheiden met de meest prestigieuze duurzaamheidsprijs ter wereld, de Earthshot Prize van Prins William (UK). De toekenning van deze onderscheiding laat zien dat het Notpla materiaal wordt gezien als de oplossing voor tal van toepassingen in de Food branche.

Biologisch afbreekbaar

Om te zien hoe de Notpla coating zich verhoudt tot andere verpakkingsmaterialen, hebben wij een compost-test uitgevoerd. We plaatsten een sinaasappel en vijf gangbare verpakkingsmaterialen – waaronder karton met PLA-caoting – in onze bacterie bak. Na 30 dagen waren alleen het Notpla-materiaal en de sinaasappelschil opgegeten door de bacteriën. Hét bewijs dat Notpla door de natuurlijke oorsprong volledig biologisch afbreekbaar is!

De voordelen van zeewier als alternatief voor plastics:

  • Het is één van de meest voorkomende natuurlijke grondstoffen;
  • Wereldwijd overvloedig aanwezig;
  • Snelgroeiend;
  • Direct verkrijgbaar;
  • Concurreert niet met voedselgewassen op het land;
  • Geen zoet water of kunstmest nodig voor de teelt;
  • Houdt actief CO2 vast;
  • Het ontzuurt de oceaan;
  • Volledig biologisch afbreekbaar na toepassing.

Notpla: Not Plastic

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft onderzoek gedaan naar Notpla. Wat blijkt is dat Notpla de enige coating is waarin geen plastic gemodificeerde polymeren zijn aangetroffen. Dat maakt dat producten, voorzien van een Notpla coating, dus ook na 1 januari 2024 gebruikt mogen worden bij consumptie ter plaatse. Het is immers geen plastic.

Functionele Notpla-foodverpakkingen

De door Conpax ontwikkelde Notpla-verpakkingen hebben dezelfde vet- en vochtafstotende eigenschappen als traditionele kartonnen verpakkingen. Ze zijn stapelbaar, geschikt

voor de magnetron en perfect voor zowel warme als koude gerechten. Perfect in te zetten voor take-away en on-the-go foodverpakkingen.

Door de exclusieve samenwerking met Notpla en de introductie van de innovatieve Notpla-productlijn, is Conpax de eerste en enige producent van geaccepteerde plastic vrije vouwkartonnen foodverpakkingen met vet- en vochtwerende coating in Nederland. Neem contact op voor meer informatie via aanvragen@conpax.com.