Op 30 november 2022 heeft de Europese Commissie voorstellen gepresenteerd om verpakkingsafval te verminderen en de recycleerbaarheid van verpakkingen in de EU te verbeteren. Het doel is om de milieu-impact van verpakkingen te beperken en hergebruik, recycling en het gebruik van gerecycleerde materialen of materialen uit oneindige natuurlijke bronnen te bevorderen. Dit moet leiden tot een gelijk speelveld op de interne EU-markt voor verpakkingen.
De PPWR is onderdeel van de bredere Europese inspanningen om duurzaamheid te bevorderen en afval te verminderen. Het maakt deel uit van de Green Deal en het New Circular Economy Action Plan van februari 2021.
Doelstellingen van de PPWR:
- Tegen 2040 moet de hoeveelheid verpakkingsafval 15% lager liggen dan in 2018.
PPWR als verordening: De PPWR is een verordening, wat betekent dat deze in al haar onderdelen direct van toepassing is in alle EU-lidstaten. Alle lidstaten moeten op hetzelfde moment en op dezelfde manier aan hun verplichtingen voldoen. De verordening geeft de Europese Commissie bovendien de bevoegdheid om verdere uitvoeringsmaatregelen te ontwikkelen, zodat snel aanvullende regels kunnen worden vastgesteld.
Verhouding tussen de PPWR en de Single Use Plastics (SUP) Directive: De PPWR is een nieuwe verordening die nog van kracht moet worden. De SUP-richtlijn is al sinds 2021 van kracht en wordt sindsdien stapsgewijs ingevoerd. Beide regels zullen naast elkaar bestaan, en producenten en importeurs van verpakte producten zullen aan beide moeten voldoen. De PPWR geldt voor alle verpakkingen, terwijl de SUP-richtlijn specifiek gericht is op kunststof eenmalige verpakkingen.
Duurzaamheidseisen voor verpakkingen onder de PPWR: De Europese Commissie stelt met de PPWR essentiële duurzaamheidseisen aan verpakkingen. Alle verpakkingen die op de markt worden gebracht, moeten aan deze eisen voldoen:
- Minder verpakking en beperkingen op bepaalde verpakkingsformaten.
- Bevordering van herbruikbare verpakkingen.
- Specificatie van maximale verpakkingsvolumes per productcategorie.
- Verplichte herbruikbare verpakkingen in sectoren zoals horeca en e-commerce.
- Verbod op gevaarlijke en schadelijke stoffen in verpakkingen.
- Alle verpakkingen moeten recyclebaar zijn tegen 2030.
- Maatregelen voor de volledige levenscyclus van verpakkingen (LCA’s).
- Bepaalde plastic verpakkingen voor eenmalig gebruik worden vanaf 1 januari 2030 verboden.
- Uitzonderingen gelden alleen voor medicijnen en medische hulpmiddelen.
De huidige versie van de PPWR is nog een voorstel. Het Europees Parlement moet hierover nog stemmen. De verwachting is dat de verordening eind 2024 wordt aangenomen en gepubliceerd. De aarzeling van de Europese Commissie om de PPWR te ondertekenen heeft vooral te maken met zorgen over het gebruik van gerecycleerd plastic, dat als protectionistisch kan worden gezien.
In Nederland is het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verantwoordelijk voor de implementatie van de PPWR. De Inspectiedienst Leefomgeving en Transport (ILT) zal optreden als toezichthouder.
Voor meer informatie kunt u de website van de Europese Commissie raadplegen.
Uitdagingen van de PPWR:
- Er zijn momenteel uitdagingen op het gebied van interpretatieverschillen, met name in de juridische terminologie in het Engels.
- De administratieve lasten zullen naar verwachting aanzienlijk zijn, omdat de PPWR gedetailleerde rapportage-eisen stelt.
- Het verplichte gebruik van gerecycled materiaal kan conflicteren met andere EU-wetgeving, zoals het verbod op bepaalde kunststoffen voor voedselverpakkingen (behalve PET).