EUDR
De EUDR verplicht alle marktdeelnemers om ervoor te zorgen dat alleen ontbossingsvrije producten en grondstoffen op de EU-markt worden gebracht.
De EUDR verplicht alle marktdeelnemers om ervoor te zorgen dat alleen ontbossingsvrije producten en grondstoffen op de EU-markt worden gebracht.
>
De Europese Deforestation Regulation (EUDR) is de opvolger van de EU Houtverordening (EUTR), die onvoldoende effectief bleek in het bestrijden van ontbossing. De EUDR maakt deel uit van een bredere inzet van de Europese Unie om ontbossing en bosdegradatie wereldwijd tegen te gaan, zoals vastgelegd in de Europese Green Deal, de EU-biodiversiteitsstrategie voor 2030 en de “van boer tot bord”-strategie.
De EUDR verplicht alle marktdeelnemers om ervoor te zorgen dat alleen ontbossingsvrije producten en grondstoffen op de EU-markt worden gebracht. Dit betekent dat bedrijven moeten kunnen aantonen dat hun producten niet zijn gekoppeld aan ontbossing, of deze nu legaal of illegaal is.
De EUDR gaat verder dan de EUTR, die zich alleen richtte op houtproducten afkomstig uit illegale kap. De belangrijkste veranderingen zijn:
Om te voldoen aan de EUDR moeten bedrijven de volgende stappen ondernemen:
De Europese Commissie zet een ICT-systeem op om de traceerbaarheid van producten te waarborgen. Dit systeem maakt gebruik van de GPS-coördinaten die bedrijven verstrekken om te bepalen of producten afkomstig zijn uit gebieden met een hoog ontbossingsrisico. Alle bedrijven moeten hun producten in dit systeem registreren, en bij afwijkingen kan de douane de invoer van deze producten blokkeren.
De EUDR treedt in werking op 30 december 2024. Bedrijven moeten dan voldoen aan de regels voor producten die na die datum op de EU-markt worden gebracht. Voor kleine ondernemingen is de deadline uitgesteld tot 30 juni 2025. Voor houtproducten geldt dat de EUTR van toepassing blijft voor hout dat voor 29 juni 2023 is gekapt en na 30 december 2024 wordt verhandeld. Deze overgangsperiode eindigt in 2028.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is verantwoordelijk voor de uitvoering van de EUDR in Nederland, en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is aangewezen als bevoegde inspectiedienst. De Douane speelt een belangrijke rol bij de controle van ingevoerde producten. Als producten niet voldoen aan de zorgvuldigheidseisen, wordt de zending geblokkeerd en volgt nader onderzoek door de NVWA. In geval van overtredingen kan de NVWA sancties opleggen, zoals dwangsommen die zijn gekoppeld aan de waarde van de goederen.
Wilt u meer weten over deze milieuvriendelijke oplossingen? Onze Sustainability Manager Tjalling van Looy bespreekt het graag met u.
>
Conpax Solutions ondersteunt de markt met oplossingen, kennis, expertise en advies en levert daarmee een actieve bijdrage aan de transitie naar een circulaire economie. Wij ontwikkelen milieuvriendelijke producten en duurzame concepten met een end-of-life fase, waarbij afval als nieuwe grondstof kan worden hergebruikt. In samenwerking met ketenpartners, zoals ophaaldiensten en recycleaars, streeft Conpax naar voedselveilig en duurzaam consumeren zonder nadelige effecten voor mens en milieu. Daarnaast delen wij onze kennis op het gebied van wet- en regelgeving, een complex terrein dat wij zo helder en toegankelijk mogelijk maken voor onze partners en klanten.
>
Welke vraag u ook heeft of waar u ook tegenaan loopt. Wij kijken graag samen met u hoe wij u zo goed mogelijk kunnen helpen.